För första gången i år visar bostadsrättspriserna i Sverige en inbromsning med oförändrade priser i april. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Stigande räntor bromsar boprisuppgången

2022-05-06

För första gången i år visar bostadsrättspriserna i Sverige en inbromsning med oförändrade priser i april. Villapriserna steg med 1 procent den senaste månaden, medan prisökningen på fritidshus mattas av ytterligare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om många fortsätter att prioritera den egna bostaden högt förväntar vi oss nu ett trendbrott där priserna, i takt med räntehöjningar, bromsar in på många platser under året. Villamarknaden är fortsatt stabil, men vi ser begynnande tecken på osäkerhet på bostadsrättsmarknaden, där försäljningarna tar längre tid än i början av året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i Sverige låg stilla den senaste månaden. Även i centrala Stockholm, centrala Göteborg och Stor-Göteborg förblev priserna oförändrade. I Stor-Stockholm, centrala Malmö och Stor-Malmö steg priserna med 1 procent i april. Det senaste året har bostadsrättpriserna stigit med 7 procent i riket som helhet – mest i Norrbottens län, med en ökning på 15 procent.

– Räntehöjningen kan bli en väckarklocka för många svenskar, som anpassat sina utgifter till att bolånen varit billiga i åtta år. Även om höjningen görs från låga nivåer är det nu hög tid att se över hur ökade boendekostnader kommer att påverka hushållsekonomin. För den som är på jakt efter ny bostad är det särskilt viktigt att göra en budget och försöka hålla sig till den i en budgivning, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och i riket som helhet steg villapriserna med 1 procent den senaste månaden, medan de förblev oförändrade i Stor-Malmö. Det gångna året har villapriserna i Sverige nu ökat med 8 procent. Störst uppgång i landet återfinns i Västerbotten – upp 17 procent på ett år.

– Trots att vi nu är mitt inne i högsäsongen för fritidshus är utbudet av bostäder till salu lägre än vanligt. Många visningar är välbesökta men vi upplever inte riktigt samma tryck som under förra våren. Moderna hus i attraktiva lägen säljs fortfarande till höga slutpriser medan intresset för bostäder med renoveringsbehov sjunker, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 15 procent, en något långsammare ökningstakt jämfört med förra månaden. I Jämtland har priserna det senaste året stigit med 25 procent, medan de i Norrbotten bara gått upp med 1 procent.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling Fritidshus Prisutveckling
Norrbottens län +15% Västerbottens län +17% Jämtlands län +25%
Västerbottens län +12% Gotlands län +14% Västernorrlands län +24%
Dalarnas län +9% Värmlands län +12% Hallands län +21%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – Så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra uppvärmning kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 33 761 bostadsrätter och 13 848 villor under februari 2022–april 2022. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2021–januari 2022, årssiffran är en jämförelse mellan februari 2021–april 2021 och enmånadssiffran är en jämförelse mellan januari 2022–mars 2022 och aktuell period. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 158 fritidshus under maj 2021–april 2022 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

+ 3%

+ 7%

47 069 kr

Centrala Stockholm

± 0%

+ 2%

+ 11%

113 705 kr

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 5%

+ 8%

69 621 kr

Centrala Göteborg

± 0%

+ 2%

+ 5%

70 136 kr

Stor-Göteborg

± 0%

+ 3%

+ 5%

51 286 kr

Centrala Malmö

+ 1%

+ 5%

+ 8%

41 358 kr

Stor-Malmö

+ 1%

+ 4%

+ 7%

37 361 kr

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1%

+ 3%

+ 8%

4 351 000 kr

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 4%

+ 8%

7 842 000 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 2%

+ 8%

6 083 000 kr

Stor-Malmö

± 0%

+ 4%

+ 5%

5 292 000 kr

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

+ 15%

2 437 000 kr 

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.