Trots att bostadspriserna sjunkit kraftigt det senaste året har det genomsnittliga värdet på en villa ökat mer än Stockholmsbörsen sedan år 2000, visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Ny kartläggning visar: Villaprisernas uppgång dubbelt så stor som börsens sedan millennieskiftet

2023-02-13

Sedan år 2000 har det genomsnittliga värdet på villor i Sverige ökat mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen. Villapriserna har stigit med 302 procent medan börsindex stigit med 139 procent. Som jämförelse ökade lönerna med 83 procent mellan 2000–2021. Det visar en ny sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om bostadspriserna i Sverige tillhör de i världen som fallit mest det senaste året har många som ägt sin bostad länge haft en väldigt stor värdeuppgång. Den som ska köpa en bostad bör tänka långsiktigt, låta behoven styra och inte köpa i spekulationssyfte, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Värdet på en genomsnittlig villa i Sverige har ökat med 302 procent sedan millennieskiftet. Under samma period har Stockholmsbörsen givit en genomsnittlig avkastning på 139 procent. Trots de kraftiga prisfallen på bostadsmarknaden det senaste året har det alltså varit en bättre ekonomisk investering att äga sitt hus än att investera pengarna på aktiemarknaden.

– Det tuffa ekonomiska läget kommer att fortsätta under 2023, men det finns signaler om att vi snart närmar oss toppen av räntehöjningar och inflation. I storstäderna verkar den värsta oron ha avtagit eftersom vi kan se att antalet visningsbesökare och försäljningar ökar, säger Marcus Svanberg.

Den genomsnittliga löneökningen de senaste tjugo åren har givit betydligt mindre i plånboken än både börsen och bostadsmarknaden. Under perioden 2000–2021 ökade medianlönen i Sverige med 83 procent.

– Även om priserna backade under 2022 har den exceptionella prisuppgången under 2000-talet gjort det svårare för många svenskar att kunna byta bostad. Det, i kombination med den hårda ekonomiska pressen på många hushåll, gör att Finansinspektionen borde lätta på amorteringskraven, säger Marcus Svanberg.

För mer information vänligen kontakta:

Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken över prisutvecklingen på villor är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Underlaget baseras på överlåtelser av villor från 1999 till och med 2022, med hjälp av K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

Den genomsnittliga avkastningen på Stockholmsbörsen baseras Affärsvärldens generalindex, även kallat OMXAFGX eller bara AFGX. Det är ett index som representerar Stockholmsbörsen och som används av bland annat Statistiska Centralbyrån för att möta börsens utveckling över tid. Perioden som används är den 30 december 1999 till den 30 december 2022.

Statistiken om löneutvecklingen i Sverige baseras på utvecklingen av svenskarnas medianinkomst under perioden 2000–2021. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Dokument

Statistik över villaprisernas utveckling i Sveriges alla län, jämfört med utvecklingen för Stockholmsbörsen under samma period och genomsnittslönen i Sverige mellan 2000-2021.

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.