Tillbaka till pressmeddelanden

Ny Sifoundersökning visar: Svenskarna tror på ökande bostadspriser

2020-12-28

Sex av tio svenskar, 60 procent, tror att bostadspriserna kommer att öka under 2021. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Bland fastighetsmäklarna spår hälften, 50 procent, en fortsatt prisuppgång under nästa år.

– Bostadsmarknaden har visat sig vara förvånansvärt motståndskraftig under året, trots pandemin. Så länge bostadsbristen kvarstår, räntorna förblir låga och pandemins ekonomiska effekter begränsas, kan vi räkna med hög aktivitet på bostadsmarknaden även nästa år, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I undersökningen svarar 60 procent av svenskarna att de tror på en fortsatt uppgång för bostadspriserna under nästa år. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med 7 procent och villapriserna har gått upp med hela 11 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Fastighetsmäklarna har märkt av ett ökat intresse för att byta bostad under året. Större bostäder har varit hetast eftertraktade och fler affärer har gjort redan innan ordinarie visning. Att kunna kombinera distansarbete och fritid i hemmet är ett behov som kommer att kvarstå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.

Hälften av mäklare förutspår prisökning
Bopanelen är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings enkätundersökning där företagets fastighetsmäklare löpande tillfrågas om olika bostadsrelaterade frågor. I den senaste svarade 330 mäklare på frågan om hur de tror att bostadspriserna kommer att utvecklas nästa år. Resultatet visar att hälften, 50 procent, tror på fortsatt prisuppgång.

Bland fastighetsmäklarna i Stockholms län förväntar sig 56 procent stigande priser, vilket är mest av de tre storstadsregionerna. Här är dock andelen som tror på fallande priser också störst, 7 procent. I Västra Götaland och Skåne tror 48 respektive 46 procent av mäklarna att priserna kommer att fortsätta stiga 2021.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
 
Marcus Svanberg
Genrebilder

 Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden den 24 november till den 3 december 2020. Totalt har 1 000 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan.

Om Bopanelen
Resultatet av Bopanelen baseras på en webbaserad enkät som skickats företagets 695 fastighetsmäklare runtom i landet. Undersökningen genomfördes mellan den 1 december–10 december 2020 och hade 330 svarande, vilket ger en svarsfrekvens på 47 procent.

Sifo: Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att utvecklas på 1 års sikt (Sverige)?

Svarsalternativ

Totalt

18-29 år

30-49 år

50-64 år

65-79 år

Öka

60%

59%

59%

59%

62%

Minska

8%

12%

9%

6%

3%

Vara oförändrade

23%

18%

24%

28%

21%

Vet ej

10%

11%

9%

6%

13%

Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att utvecklas på 1 års sikt (fastighetsmäklare)?

Svarsalternativ

Totalt

Stockholms län

Västra Götalands län

Skåne län

Öka

50%

56%

48%

46%

Minska

5%

7%

0%

0%

Vara oförändrade

42%

32%

45%

54%

Vet ej

4%

5%

7%

0%


Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 181 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för femte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2020.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.