Marklanda Gård

Marklanda Gård

Som utgångspris

14 000 000 kr

Ansvarig mäklare
Peter Bengtsson
Fastighetsmäklare
Arrow right icon
Extra kontaktperson
Bitte Göthberg
Mäklarassistent
Arrow right icon
Växjö

Marklanda gård, för dig som söker exklusivt boende på landet, men ändå stadsnära. Passar som hästgård med utvecklingspotential, generationsboende eller affärsidkande. Belägen 10 km sydväst om Växjö. Nuvarande Marklanda Gård styckades av till en egen fastighet 2005. Marklanda Gård används idag som bostad åt 2 familjer, mindre jordbruk och tidigare hästgård för Islandshästar. Drygt 16 ha välskött jordbruksmark. Det kan finnas möjlighet att arrendera den ytterligare åkermarken Gården genomgick en stor renovering 2004-2005. Bl.a togs den 130 åriga putsen bort och ersattes av ny puts i samma stil. Huset dränerades så att de metertjocka källarväggarna bevaras för framtiden. Den gamla uteplatsen ersattes av en ny i tre delar. Golvet är gamla/återanvända tegelplattor från ett franskt slott. Husets ytterdörr i ek, kommer ifrån samma slott, Inköpt hos Qvesarums byggnadsvård. Bostadens bottenvåningen är handikappanpassad. Renoveringen har utförts av byggmästare Björn Kjellsson i Moheda. Bottenvåningen har generösa umgängesytor och är välplanerad. Övervåningen har många sovrum för den stora familjen och är välplanerad. Kodlås på alla ytterdörrar. Den nyuppförda maskinhallen harmonierar väl med huvudbyggnaden. De gamla uthusen har i historien använts till dass, grisar, höns, snickeri. Nu har det varit förvaring, stall och verkstad. Två mindre lösdrifter till häst eller nöt. Nyare carport med 8 stora platser samt en verkstadsel.

ld-plus icon

LD-plus

Med Länsdeklarerat Plus får du ökad trygghet. Huset är besiktigat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Besiktningsprotokoll finns hos Länsförsäkringars Fastighetsförmedling. Här kan du läsa mer om Länsdeklarerat Plus.

Value check form

Vill du sälja eller mest nyfiken på värdet av din bostad?

Vi erbjuder dig en kostnadsfri uppskattning av dagsvärdet på din bostad så att du kan hålla stenkoll på marknaden.

boneo banner

Fakta om Marklanda Gård

Beskrivning

Mangårdsbyggnad

Byggnadstyp

1 ½ plan med källare

Byggår

1909

Boarea/Biarea

450 m²/450 m²

Antal rum

13 rum

Bredband

Fiberanslutningar, en till varje lägenhet.

Fönster

2-glas koppl och isolerglas. En del nyligen bytta.

Uppvärmning

Jordvärme och eldstäder

Ventilation

Självdrag

Vatten & avlopp

Djupborrad brunn med stor kapacitet, ny hydrofor och 2 olika filter. Nyare avloppsanläggning från ca 2015

Tak

Betongpannor och plåt

Fasad

Putsad fasad

Bjälklag

Trä

Grundläggning

Källare under större del av huset

Utv. plåtarbete

Målad galvad plåt

Fastighetsbeteckning

Stora Marklanda 1:75

Energideklaration

Energideklaration är inte utförd.

Rumsbeskrivning

Planlösning

Bottenplan innehållande: Gemensam yttre hall för båda lägenheterna. Klinkergolv med golvvärme. Stor välkomnande inre hall med klinkergolv och golvvärme. Rejält sovrum/kontor med laminatgolv (golvvärme). Fräscht badrum med klinkergolv (golvvärme) och kaklade väggar. Utrustningen består av tvättställ, wc och duschplats. Välplanerat och arbetsvänligt kök med köksinredning från Ballingslöv. Utrustningen består av 2 st inbyggda varmluftsugnar, spishäll med induktin,fläkt, kyl, frys, upphöjd diskmaskin, micro och stenbänkskiva. Praktisk köksö med utrustning. Altanen är gjord i svensktillverkad aluminium och har isolerglas till vinterträdgården.. Stor vinterträdgård/inglasad altan med vackert uppvärmt tegelgolv. Denna vinterträdgård förlänger sommaren. Intilliggande oisolerad inglasad altan med tegel/trägolv och utgång till stensatt uteplats med västerläge. Denna altandel har en generöst tilltagen yta som möjliggör att duka långbord när man har många gäster. Intilliggande inglasad altan med klinkergolv och stjärnhimmel. Altanen har använts för spa med frostsäkert klinkergolv, avlopp, varmt och kallt vatten. Fräscht badrum med klinkergolv (golvvärme) och kaklade väggar. Utrustningen består av tvättställ, vägghängd wc och duschplats. Stort sovrum med parkettgolv (golvvärme) och praktiska skjutdörrsgarderober i ek och med speglar och belysning. Vackert bibliotek med parkettgolv (golvvärme) och öppen spis med Keddyinsats. Här finns även centralen till bottenplanets ljudanläggning som ingår i köpet. Sovrum med laminatgolv golvvärme) och praktiska skjutdörrsgarderober i ek och med speglar och belysning. Detta sovrum har eget badrum (renoverades för ca 5 år sedan) innehållande klinkergolv (golvvärme) och kaklade väggar. Utrustningen består av tvättställ, vägghängd wc, handdukstork och duschplats. Groventré med mycket förvaringsutrymme. Klinkergolv och våtrumstapet på väggarna. Utrustningen består av tvättmaskin, torktumlare, tvättställ och duschplats. Övervåning innehållande: Inre hall. Sovrum. Badrum med plastmatta på väggar och golv. Utrustningen består av tvättställ, wc, tvättmaskin (alternativt duschplats). Sovrum med trägolv. Badrum med plastmatta på väggar och golv. Utrustningen består av tvättställ, wc, och duschplats. Matsal med kakelugn. Kök med ekluckor. Utrustningen består av spis, fläkt, kyl, frys, diskmaskin och vedspis. I köket finns utrymme för tvättmaskin och torktumlare Vardagsrum med trägolv och öppen spis. Sovrum med kakelugn, parkettgolv och utgång till stor balkong. Sovrum. Sovrum. Badrum med plastmatta på väggar och golv. Tvättställ, wc och badkar. Samtliga eldstäder på övervåningen är tagna ur drift. Kontor. Källarplan innehållande: Den stora källaren (har nergång både från bottenplan och utifrån) håller 15-18 grader hela året. Används i dagsläget till värmeanläggningen, förvaring och att torka tvätt i. Den mindre källardelen innehåller förvaringsutrymmen. Har nergång utifrån.

Uteplats

2 inglasade altaner i anslutning till vinterträdgården, nordväst och nordost. En stensatt uteplats i väster Veranda i söderläge

Tomt

Stor vacker tomt med mycket stensättning. Mycket av den nedlagda stenen har återanvänts. Det kommer från staket och huggna trappor som under gårdens historia lagts i en hög. Dekorationen på husets framsida, består av galler från den tiden när hästarna skötte det mesta i jordbruks arbetet. Pållarna är Qvesarums byggnadsvård och finns inte att köpa idag. Trädgården och infarten har belysning från Kulturbelysning. Smidesdekorationerna är tillverkade i Lönashult.

Renoveringar

Invändig bottenvåning helrenoverades 2004-2005.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Stor och vacker nybyggd maskinhall med gjutet golv, högt i tak stora portar. 18 * 36 meter, 7,5 meter till nock, betongplattans tjocklek är 12 ,5 cm, Temahallens stålstomme och fönster från Wester. Gavelporten är 6 * 4,6 meter, porten på långsidan är 5 * 4,9 meter och dörren 1,1 * 2,2 meter. A-betong har uppfört maskinhallen som är byggd efter snözon 2,5. Förberett för vatten, avlopp.Fiber är indragen (från bottenvåningen i huset). Den stora maskinhallen med stora bra hårdgjorda ytor ger många möjligheter vad gäller att idka affärer. Nyare carport med 8 stora platser samt en verkstadsel Fd stall med förrådsdel. Magasin med stora förrådsutrymmen. Två mindre lösdrifter till häst/nöt.

Mark

Åkermark

Areal åkermark 16,56 enligt SAM-ansökan. EU-stöd motsvarande brukad areal ingår i affären.

Övrig mark

Resterande mark är skog, tomt mm.

Areal enligt fastighetsbok

22,4881 ha

Antal skiften

2

Allmänt om fastigheten

Adress

Marklanda Gård

Kommun

Växjö

Område

Växjö

Boendeform

Gård

Vatten & avlopp

Djupborrad brunn med stor kapacitet, ny hydrofor och 2 olika filter. Nyare avloppsanläggning från ca 2015

Servitut och andra rättigheter

Last: Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 0780IM-01/6645.1 Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 07-IM1-81/7271.1 Last: Ledningsrätt Starkström, 0780K-08/49.1 Last: Officialservitut Väg I Samfälld Vägmark, 0780K-09/27.2

Övriga gravationer: Avtalsservitut Kraftledning(2 st)

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning: Växjö Stora Marklanda GA:1, Samfällighet: Växjö Stora Marklanda S:1

Planbestämmelser

Vägplan Fornlämning (5 st)

Fastighetsbeteckning

Stora Marklanda 1:75

Ekonomi

Taxeringsvärde

4 871 000 kr

Småhusmark på lantbruk

217 000 kr

Småhusbyggnad på lantbruk

2 956 000 kr

Betesmark

172 000 kr

Åkermark

478 000 kr

Ekonomibyggnad

77 000 kr

Ekonomibyggnad

146 000 kr

Ekonomibyggnad

825 000 kr

Taxeringskod

120, Lantbruksenhet, bebyggd

Fastighetsskatt

8524 kr/år

Pantbrev

1 st om totalt 3 942 000 kr

Driftkostnad

52 681 kr/år

Visa fördelning av driftkostnad

Driftskostnaden fördelas enligt följande:

Uppvärmning

36 000 kr/år

Vatten & avlopp

1 200 kr/år

Sotning

1 500 kr/år

Renhållning

3 500 kr/år

Försäkring

10 481 kr/år

Kommentar driftkostnad

Årsförbukning el är 24 000 kWh (Exklusive övervåning som betalar sin egen hushållsel), i uppvärmning ingår hushållsel för botten våningen. Beräknat elpris 1,50 kr/kWh. För ekonomibyggnader tillkommer försäkring 4 393 kr/år

Utöver drift tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 524 kr (totalt 61 205 kr).

Försäkringsbolag

Dina

Övrigt

Ändrade förhållanden

Fastigheten säljs pga av ändrad inriktning vad gäller jorbruket.

Taxerad areal

OBS! Taxerad areal är 28 ha och enligt fastighetsboken är fastigheten 22,49 ha

Biarea bostadshus

Uppgiven biarea i taxeringen är mycket för hög

Hyresgäster

Nuvarande hyresgäster fortsätter gärna att hyra övervåningen.

Bild Till Bank Puff

Behöver du lånelöfte?

När du går på visningar är det alltid bra att ha ett lånelöfte klart. Då kan du vara med och buda direkt på bostaden du är intresserad av. Hos Länsförsäkringar Bank kan du ansöka om lånelöfte. Det kostar ingenting och godkänt lånelöfte gäller i tre månader.