Hoppa till sidinnehåll
Nyckel Överlämning

2020-03-19

Tips för en trygg bostadsaffär i oroliga tider

Spridningen av coronaviruset kan öka oron för den som planerar att flytta. Med några enkla knep går det dock att maximera möjligheten för en trygg bostadsaffär även i oroliga tider.

Tips för dig som planerar att byta bostad de kommande månaderna

Spridningen av coronaviruset kan öka oron för den som planerar att flytta. Med några enkla knep går det dock att maximera möjligheten för en trygg bostadsaffär även i oroliga tider. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har samlat sina bästa tips till den som planerar att byta bostad de kommande månaderna.

1. Köp och sälj vid samma tid. I vilken utsträckning coronaviruset kommer att påverka bostadsmarknaden är för tidigt att säga. Så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisnivån ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Fundera över hur din livssituation skulle påverkas av en lågkonjunktur i kombination med tuffa amorteringskrav och eventuella ränteförändringar. Gör en rimlig budget och försök att hålla dig till den.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

4. Använd digitala plattformar. Ta kontakt med fastighetsmäklaren för att undersöka möjligheten till en digital visning eller rådgivning. Många av de bostäder som förmedlas, presenteras nu även genom via video som livestreamas eller skickas till spekulanterna i efterhand.

5. Delta vid en förbokad visning. Om du fått bostaden presenterad för dig genom en förinspelad video och är fortsatt intresserad – ta kontakt med ansvarig mäklare för att delta vid en fysisk visning.

6. Var noga med hygienen. Om du ska besöka en bostadsvisning – tvätta händerna innan och efter visningen, hosta eller nys i armvecket, undvik att röra vid ansiktet och att ta mäklaren i hand vid ankomst.

7. Följ myndigheternas rekommendationer. Ytterligare frågor och svar kring coronaviruset hittar du hos Folkhälsomyndigheten. Vill du läsa mer finns även information på 1177.se.