Hoppa till sidinnehåll
Säng Och Frukost

2020-08-20

En guide för dig som ska köpa din första bostad!

Det är mycket att hålla koll på när du ska köpa din första bostad. Vi ger dig tips på vad som är bra att tänk på.

Skaffa ett bolån

Ett första steg i processen att köpa en bostad bör vara ett bolån, om förstagångsköparen inte har möjlighet att köpa bostaden kontant. Genom ett bolån får förstagångsköparen ett pris att utgå från i urvalet av bostäder.

Vid köp av bostaden där ett bolån behövs, ska köparen kunna betala en kontantinsats på minst 15% av bolånet - ganska mycket pengar. Det är därför viktigt att köparen inför köpet av sin första bostad sparat ihop en bra summa i förhållande till den bostad man önskar köpa.

Räkna på en budget

Inför ett bostadsköp behöver köpare inte bara ha sparat ihop en kontantinsats, utan även räkna på en budget. Den månadskostnad förstagångsköparen tycker känns okej idag, bör också kännas okej imorgon.

Gå på visning(ar)

När förstagångsköparen sett över det ekonomiska är förstagångsköparen redo att börja gå på visning. Genom att gå på många visningar, utforska olika områden och besöka olika typer av objekt får förstagångsköparen möjlighet att utförts vad det är för objekt man faktiskt letar efter.

Läs igenom objektsbeskrivningen noga

Det är vanligt att en förstabostad består av en lägenhet, som i sin tur ofta är en del av en bostadsrättsförening. Då är det extra viktigt att ta del av objektbeskrivningen. I denna kan man t.ex. läsa vad som ingår i avgiften, om det finns några bindande kostnader utöver avgiften, hur föreningens stadgar ser ut, vad bostaden har för driftkostnader och om föreningens ekonomi är stark. 

Våga fråga mäklaren

Mäklarens jobb är att få köparen att känna sig nöjd, glad och säker med sitt köp. Det ska köparen utnyttja. Det är vanligt att köparen, och kanske speciellt förstagångsköparen, har mycket funderingar i samband med sitt bostadsköp. Ställ frågor, hellre för många än för lite.

Olika strategier vid budgivning

En budgivning kan se olika ut och det finns många olika typer av strategier att använda sig av vid en budgivning. Vissa väljer att lägga ett bud innan visning för att få till en snabb affär och slippa konkurrens. Vid ett sådant bud måste budgivaren lägga ett bud en bra bit över utgångspris, en strategi som kan vara ganska svår för en förstagångsköpare som inte är så van på bostadsmarknaden.

Vid en snabb budgivning lägger budgivaren ofta snabba bud med små beloppshöjningar. Med denna strategi riskerar inte förstagångsköparen att lägga ett för högt bud. 

En del köpare väljer att lägga ett ”chockbud” som första budgivare, syftet med strategin är att minska konkurrensen i budgivningen eftersom att den ska avskräcka de andra intressenterna.

Nu är det dags att skriva kontrakt

Efter avslutad budgivning ska köparen och säljaren skriva kontrakt på köpet. Detta sker oftast på mäklarens kontor. Kontraktet ska enligt lag innehålla bostadens pris, en överlåtelseförklaring och underskrift. Vid köp av bostadsrätt ska även objektets adress, lägenhetsnummer, föreningens namn och dess organisationsnummer stå med. Vid köp av villa ska objektets fastighetsbeteckning stå med.

Inför kontraktsskrivningen av ett bostadsrättsköp måste bostadsrättsföreningens styrelse godkänna köparen som medlem i föreningen. Detta brukar inte vara något problem och skulle det vara det så kan köparen vända sig till hyresnämnden. 

Vid kontraktsskrivning betalar köparen en handpenning för att sedan betala resterande belopp vid tillträde.