Hoppa till sidinnehåll
Image00033

2023-09-12

Plantera dina lökväxter på hösten

Ulrika Andåker älskar trädgårdens första blommor på våren - lökväxterna! Här tipsar hon om sina topp 5 favoriter som hon planterar på hösten. Det finns så oerhört mycket fint som blommar på våren. Och i alla färger! Vissa sorter är de första som ger blomning i trädgården redan i april, andra lökväxter får snällt vänta till början av sommaren.

Hur som haver så blir jag så oerhört glad när de börjar trycka sig upp ur marken redan som små knoppar, och sen när de slår ut är det som en vacker överraskning. Själv är jag svag för både tulpaner och narcisser. När det gäller tulpaner gillar jag överdådighet, gärna flerfärgade eller en läcker form. Narcisserna får gärna vara ljusa och anspråkslösa och lysa fint på mörka, kyliga vårkvällar. 

Ulrika Andåker @colorelles

Jag planterar både i rabatter mellan perenner och i gräsmattan. Och jag sätter dem gärna i klungor, det tycker jag blir maffigare.


Ulrika Andåker @colorelles -
Image00003

Estella Rijnveld

Dessa är så underbara! Först upplevs de randiga och när de slår ut helt breder blombladen verkligen ut sig och de får ett exotiskt utseende. 

Image00005

Cabanna parrot 

Tycker så mycket om krusigheten på dess blomblad! Och kombinationen av rosa och ljusgrönt. 

Image00002

Exotic empereror

Stora blomhuvuden! De lyser så fint på kvällarna och är fina ända från knoppighet tills de börjar blomma över.

Image00001

Pingslilja recurvus

Finns några olika sorter som brukar kallas detta. Älskar dem! Så anspråkslösa men vackra och det bästa är att de är bättre än mer framodlade narcisser på att sätta sidolökar och bli fler med åren. Och dessa tycker rådjuren inte om att äta på! 

Image00004

Ice Follies

Så vackra i all sin enkelhet. Stora cremevita blommor med en svagt gul mitt. På våren plockar jag in dem i krukor så här och kvistar hjälper dem att stå upprätt.