Hoppa till sidinnehåll
Image00006

2024-03-27

Så får du tulpaner att hålla

Vad säger vår mer i hemmet än ett fång tulpaner!? Ulrika @colorelles ger sina bästa tips på hur man får tulpanerna att hålla längre i vasen. 

Vi börjar med inköpet. Ganska ofta är det så att man får det man betalar för. En billig bunt från matbutiken håller sig inte så länge oavsett skötsel är min personliga erfarenhet. Vilken butik du än går till - titta på stjälkarna när du lyfter upp buketten. Är de missfärgade eller till och med lite slemmiga? Köp inte. Då är blommorna mindre färska. De ska vara ljusgröna och spenstiga.

Image00001

1. Diska vasen

Ja det spelar faktiskt roll om du diskar vasen eller inte. 

2. Vatten

Ta inte för mycket vatten, tulpaner suger med hela stjälken och slår då ut väldigt snabbt. Och det ska vara kallt vatten.

Image00003

3. Snitta

Gör nya snitt precis innan du sätter stjälkarna i vattnet.

 

Image00002

4. Behåll förpackningen

Behåll förpackningen runt tulpanerna om du vill ha dem raka. Låt dem dra i vatten med förpackningen runt i någon timme. 

Image00004

5. Nya snitt

Efter några dagar så är det bra att ge nya snitt och byta till nytt vatten. (Personligen byter jag ofta även vas för att jag tycker om förändringen).

Kom ihåg! Om du vill ha blommorna som finast till ett specifikt tillfälle så ställ dem svalt fram till dess eller iaf inte på det soligaste bordet i huset. De kan stå i en sval farstu..i en kyl…eller som hos oss i matkällaren. 

Image00006 Image00004

Fint att blanda sina tulpaner med

  • Vide
  • Blåbärsris
  • Körsbärskvistar
  • Syrénkvistar
  • Andra snittblommor

Hoppas du gillade mina tips! Lycka till med tulpanerna🌷