Hoppa till sidinnehåll
MA72320

2024-02-04

Så deklarerar du bostadsförsäljningen 

När du sålt din bostad måste du deklarera försäljningen det efterföljande året. Detta gäller alla typer av bostäder såsom bostadsrätt, villa och fritidshus. Vad detta innebär för dig som privatperson kan vara svårt att ha koll på. Därför har vi skapat en guide som ska underlätta årets deklaration, som de flesta svenskar får i brevlådan under början av mars. 

Ikon Ny Sälja

Vid försäljning 

Ta reda på vilka avdrag du kan göra


Du kan dra av kostnader som mäklararvode, besiktning och homestyling. Även vissa kostnader från köpet, som lagfart och pantbrev, är avdragsgilla. Avdrag kan även göras för vissa renoveringar. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut vilka avdrag du kan göra, och hur du redovisar dem i deklarationen. Det är viktigt att spara underlag såsom kvitton och fakturor för att kunna styrka dina kostnader. 
 


Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation

Beräkna om du har gjort vinst eller förlust

Använd Skatteverkets e-tjänst via länken nedan för att beräkna vinst eller förlust och förbereda dig inför deklarationen. Om du tidigare fått uppskov med vinsten, måste detta belopp återföras om den sålda bostaden är din ersättningsbostad.
 

Förbered uppgifter om din sålda bostad inför deklarationen


Överväg om du vill ansöka om uppskov med vinsten


Du som gör vinst vid bostadsförsäljning kan i vissa fall skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. En uppskovsguide hjälper dig att avgöra om du kan ansöka om uppskov och hur du går tillväga. Vid försäljning av en bostad med vinst kan skatten betalas i samband med försäljningen för att undvika kostnadsränta. 
 


Uppskovsguide

 

Har du sålt med oss?

Deklarationshjälp ingår när du anlitar oss för din bostadsaffär. För att vi ska kunna hjälpa dig med din kapitalvinstberäkning behöver du lämna information om den sålda bostaden. Kapitalvinstberäkningen ska sedan lämnas till Skatteverket. Det är du som säljare som ansvarar för att uppgifterna är korrekta. Är du osäker kan du kontakta din mäklare. Om du har sålt med oss kan du fylla i ett underlag för deklarationen på Mina sidor, så att din mäklare kan hjälpa dig vidare.

 

Till Mina sidor

 

Ikon Tillträde

Vid flytt

  • Spara kvitton från renoveringar och inköp för att undvika förlust av dessa under flytten. 
  • Gör en flyttanmälan hos Skatteverket. 
  • Beställ eftersändning av post hos Svensk Adressändring. 
  • Om du använder flyttfirma eller flyttstädning kan du ha rätt till rutavdrag. 
Ikon Formulär

Efter deklaration

  • Spara kvitton och fakturor i fem år efter deklarationsåret. 
  • Vid preliminärt uppskov vid vinsten, fyll i bilaga K2 i nästa års deklaration för att ansöka om slutligt uppskov eller återföra det preliminära uppskovet. 
  • Vid slutgiltigt uppskov med vinsten behöver du betala skatt på vinsten vid försäljning av nya bostaden. 
  • Om ersättningsbostaden finns utomlands och du har uppskov med vinsten, lämna årligen uppgift till Skatteverket på bilaga K2 när du deklarerar eller som en separat uppgift. 

Viktiga datum 
 

Betala vinstskatten senast den 12 februari 2024

Om du har sålt en bostad med vinst kan du betala in skatten i samband med försäljningen – för att undvika att behöva betala kostnadsränta på vinsten.  
  • På kvarskatt över 30 000 kronor beräknas ränta från och med den 13 februari 2024 
  • På kvarskatt som är högst 30 000 kronor beräknas ränta från och med 4 maj 2024 
Observera att räntan på kvarskatt höjdes den 1 augusti 2023. Du har 90 dagar på dig att betala eventuell kvarskatt från det datum du fick slutskattebeskedet.

Deklarera senast den 2 maj 2024 

Oavsett om du gått med vinst eller inte ska du deklarera bostadsförsäljningen i inkomstdeklarationen året efter försäljningen. För dig som sålt under 2023, redovisa försäljningen på en bilaga tillsammans med deklarationen 2024. 

Källa: Skatteverket