Hoppa till sidinnehåll
Image00001

2023-05-05

Ulrikas odlingstips

Odling kan vara så enkelt. Sol och vatten och fröna gror. Men det finns också knep för att förenkla och framförallt göra att du får skörd av blommor och grönsaker lite snabbare. Det kan ta några säsonger innan man fullt ut förstår sig på jorden i sin trädgård. Den kan vara lerig, eller sandig och allt däremellan.

LF Grod

Val av jord

I huvudsak behöver både blommor och grönsaker näring.
Själv tycker jag att kompostjord är fantastiskt bra! Och har man inte det funkar köpt kogödsel fint. Blanda ut med jorden.

LF Blomma

Vattning

Vattna jorden innan sådden. Vattnar du efter att du sått så riskerar du att de pyttesmå fröna rinner iväg med vattnet och lägger sig på ett och samma ställe.

LF Grod

Plantering

Baksidan på en liten odlingsspade är perfekt för att skapa små gropar att lägga frön i. Vänd på spaden och tryck mot jorden. Lägg i fröer och använd sedan den ”korrekta” sidan för att fylla igen med jord. Perfekt till lite större fröer. Exempelvis solros…eller krasse.

Handtaget på en långkratta är istället utmärkt om du vill göra raka fåror i jorden. Detta gör jag när jag sår grönsaker. Till exempel sallad, lök eller rödbetor. Det är enklare att gallra och skörda grönsaker när de växer på rad.

LF Skogsstjarna

Markering

Spara fröpåsen och använd den för att markera vad du odlat. (Man glömmer snabbare än man tror) Då kan du även läsa på påsen senare under säsongen om du har några funderingar kring hur du ska sköta grödan.

LF Blomma

Skydda plantorna

Jag tycker att det är jättebra att sätta väv över fröerna när du sått. Och superbra att det finns sådana med en liten resår som är i lagom storlek för just pallkragar. Dels skyddar de plantorna mot kyla (men bara till viss del) och så ger de ett bra växtklimat så att det gror snabbt.

LF Grod

Val frösort

På fröpåsarna finns fin vägledning och en hint om vilka sorter som kräver noll …eller lite mer skötsel. Ett starkt tips är att sätta några sorter som blommar på hösten också, eller mognat om det gäller grönsaker. Man väljer lätt sommarsorter är min erfarenhet, men blir såå glad över allt som blommar långt in på hösten. Exempel på sådant som blommar länge och sent är ringblommor och rosenskära. Och vad gäller grönsaker kan lök och kål stå sig väldigt bra även när frosten börjar komma.

Ulrika Andåker

Jag tycker att man ska testa sig fram kring olika sorter!


Ulrika Andåker -