Hoppa till sidinnehåll
Två Kvinnor I Bil

Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot​

– så dysfunktionellt är det att bo som ung i Sverige

Under lång tid har bostadspriserna stigit betydligt mer än inflationen, samtidigt som det byggts för få små och billiga bostäder. Den 90- eller 00-talist som vill skaffa en bostad ställs i dag inför omfattande bostadsbrist, hårda amorteringskrav och höga kalkylräntor, vilket gör att en historiskt hög andel unga vuxna i dag inte kan skaffa sig ett boende att kalla sitt hem.

Den här rapporten ger en bild av ungas möjligheter på bostadsmarknaden. Bland annat slår den fast att 6 av 10 unga vill bo större än de gör i dag, men att många hindras av stigande boendekostnader. Rapporten visar också att 8 av 10 personer i åldern 18–25 år bor i en kommun med underskott av bostäder till unga och att det råder brist på bostäder för unga i 16 av landets 19 största studentstäder.

Studenter tackar nej till utbildningsplatser för att de inte hittar någonstans att bo. Unga bor i andra, tredje och fjärde hand. Och det är tyvärr som ordspråket säger: Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill ta ansvar för en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där alla människor, oavsett bakgrund, drömmar och förutsättningar, kan byta bostad efter behov. Vi hoppas att den här rapporten ska bidra med relevant fakta och konkreta lösningar på hur det skulle kunna gå till.

Rapporten i siffror

77% av unga mellan 19–25 år bor i en kommun som har underskott av bostäder till unga.

Bara en av fyra unga tycker att Sverige har en bra bostadspolitik.

Andelen unga som vill bo större är 63%.

Den bästa kommunen för unga att bo i är Dals-Ed. Storstadskommunerna hamnar alla i botten av rankingen.

8% av de unga som vill bo större får inte lånelöfte.

Det råder brist på bostäder för unga i 16 av Sveriges 19 största studentkommuner.

8Av10

Åtta av tio unga bor i kommun med bostadsbrist

Åtta av tio unga, hela 77 procent, mellan 19–25 år bor i en kommun som har ett underskott av bostäder till unga. Bara 19 procent bor i kommun där det finns tillräckligt med bostäder till unga.

Amorteringskraven hinder för ungas flytt

Anledningen till att unga hindras från att bo större är främst oro för att månadskostnaderna skulle bli för höga och svårigheten att hitta en bostad som passar behoven. Andelen unga som inte får lånelöfte har dock fallit från 23 procent för två år sedan till 8 procent 2023. Troligen har många unga gett upp hoppet att ens försöka få ett lånelöfte.

Om du vill ha en större bostad än vad du har i dag, vad är det främsta skälen till att du inte har det?

1. Månadskostnaderna skulle bli för höga (43%)
2. Svårt att hitta en bostad som möter mina behov (14%)
3. Jag skulle inte ha råd med mina bostadskostnader om räntan höjdes (9%)
4. Jag får inte lånelöfte (8%)

Bästa Kommunen Dals Ed

Bästa kommunerna för unga att bo i

Dals-Eds kommun i Västra Götaland rankas högst på listan över kommuner där det är bäst för unga att bo. Indexet ”Sveriges bästa kommun för unga att bo i” visar sammanvägd statistik över ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga i Sverige alla kommuner.

1. Dals-Ed

2. Karlsborgs kommun

3. Tidaholms kommun

4. Haparanda kommun

5. Årjängs kommun

Minst Fördelaktig Bergs Kommun

Här är det minst fördelaktigt för unga att bo

Bergs kommun rankas sist i ”Sveriges bästa kommun för unga att bo i”, med en kombination av höga bostadsrättspriser, hög andel trångbodda och ett underskott på bostäder för unga. Samtliga av de tre storstadskommunerna rankas lågt. Malmö stad hamnar på femte sista plats, Stockholms stad på plats 17 från slutet och Göteborgs Stad på 23:e sista plats.

1. Bergs kommun

2. Botkyrka kommun

3. Haninge kommun

4. Upplans-Bro kommun

5. Malmö stad

Raketer I Rankning

Raketer i rankningen

Orsa är den kommun som har klättrat mest sedan förra rankningen, upp hela 98 platser. Även Falköping och Mönsterås är raketer i årets rankning, upp 83 respektive 80 platser.

Kommun / Placering 2023 / Förändring

1. Orsa / 69 / +98

2. Falköping / 106 / +83

3. Mönsterås / 55 / +80

4. Örkelljunga / 22 / +74

5. Örnsköldsvik / 39 / +69

6. Oxelösund / 84 / +69

Största Fallen

Största fallen

Störst fall står Säffle för, Värmlandskommunen har blivit passerad av hela 142 kommuner. Brant nedåt har det gått även för Timrå, minus 114 platser samt Degerfors och Sotenäs, ner 91 platser. För två år sedan fanns Sotenäs på plats sex, nu har kommunen alltså fallit till plats 97.

Kommun / Placering 2023 / Förändring

1. Säffle / 185 / -142

2. Timrå / 158 / -114

3. Sotenäs / 97 / -91

4. Degerfors / 116 / -91

5. Mullsjö / 125 / -89

Trångboddheten

Trångboddheten minskar, är det bra?

Trångboddheten i Sverige minskar, vilket kan verka positivt. Men eftersom det inte byggs tillräckligt många nya bostäder beror troligen minskningen på att unga flyttar hem till föräldrar som har stora boenden.

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Tvärbromsning

Bostadsbyggandets tvärbromsning

Enligt Boverket kommer bostadsbyggandet i Sverige mer än halveras de närmaste åren, vilket innebär att det lär bli ännu tuffare för unga svenskar att skaffa sig ett boende de kan kalla sitt hem.

Det är unga som flyttar till nybyggen

Enligt Mäklarsamfundet ökade boendeutgifterna mycket snabbt under 2022 trots att bostadspriserna föll kraftigt samma år. De flesta hushåll har därför tvärtom tvingats uppleva att det blivit svårare att komma in på bostadsmarknaden eller förvärva en annan, större eller av andra skäl dyrare bostad än den de redan har det senaste året.

De grupper som tidigare haft svårt att komma in på bostadsmarknaden, inte sällan unga och andra förstagångsköpare, har antingen haft för litet sparkapital eller för låg inkomst för att klara bankernas krav på kvar-att-leva-på-belopp. Det senaste årets höga inflation, urholkad köpkraft och minskat sparkapital till följd av lägre börskurser har knappast gynnat dessa grupper, som kan antas vara känsliga för minskade realinkomster och höga ränteutgifter.

8000 - 32 000

Så många förstagångsköpare skulle hjälpas av ett startlån. Att ta bort det skärpta amoreteringskravet skulle också hjälpa - och tillsammans kan de ge draghjälp åt varandra.

Hur ska unga kunna lösa lånefrågan?

Det är enligt Mäklarsamfundet möjligt att beräkna hur många hushåll som får en viss boendeutgift och en viss boendeutgiftsandel av disponibel inkomst, givet att köpet kan finansieras med ett blancolån alternativt ett statligt startlån.

En statlig utredning har föreslagit att startlån för förstagångsköpare. Poängen med startlånet är att sparandetiden minskar och att fler därför kan köpa sin första bostad. Utredningen föreslår att startlånet ska kunna finansiera upp till 10 procent av marknadsvärdet för bostaden och därmed som mest utgöra 2/3 av finansieringsbehovet ovanför bolånetaket. En förstagångsköpare behöver sålunda spara till ett belopp motsvarande 5 procent av marknadsvärdet, jämfört med dagens 15 procent.

Finansiell Hållbarhet

Lägre priser men stigande kostnader

Även om bostadspriserna sjunkit har den höga räntan och de skenande driftskostnaderna gjort boendet mycket dyrare för de som äger sin bostad. För en lägenhet med ett rum och kök har månadskostnaden ökat med 5 000 kronor i månaden sedan 2021.

Skillnader sedan 2021

Ökade årsutgifter för flytt: 61 400 kr

Ensamboende unga 20 - 24 år, efterfrågar mindre bostadsrätt om ett rum och kök.

Amortering minskar med  2 011 kr

Driftkostnader ökat med 8 154 kr

Ränteutgifter ökat med 22 570 kr

Ökade årsuppgifter 61 400 kr

 

Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot

Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot. Eller som ordspråkets verkliga betydelse: Det är svårt att kunna bygga ett liv om man tvingas flytta ofta. Det skulle nog många svenskar hålla med om. Men hur ser det ut för Sveriges unga? Kan de som lyckas flytta hemifrån få ett förstahandskontrakt eller köpa en egen bostad? Den senaste tiden har priserna på lägenheter sjunkit, men samtidigt har räntan och inflationen skenat. Drömmen om en egen bostad dessvärre blivit en dröm som är svår att uppfylla för många unga. I landets storstadsregioner, där cirka 40 procent av alla 18–29-åringar har sin hemadress, är trösklarna in på bostadsmarknaden som vanligt högst.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings ranking av de bästa kommunerna för unga att bo i, visar att Stockholm, Göteborg och Malmö alla hamnar i botten, till följd av höga bostadspriser, hög andel trångbodda och ett underskott av bostäder till unga. Att så många unga vuxna utestängs från möjligheten att kunna skaffa sig en egen bostad är inte långsiktigt hållbart.

Regering efter regering har gjort för lite, annars skulle inte bristen på bostäder för unga vara så stor. Men Sveriges bostadsminister Andreas Karlsson (KD) har fortfarande tid på sig att göra bostadsmarknaden mer tillgänglig för unga vuxna. Omformulerade amorteringskrav, bättre sparformer för unga och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparen ekonomi skulle göra stor skillnad för många. 

Marcus Svanberg, VD
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling