Hoppa till sidinnehåll
Point3d Commercial Imaging Ltd 1Djfljc2tbk Unsplash (1)

2022-01-13

Gör ditt hem redo för 2022!

Vi är nu inne på mitten av januari och många av oss är mitt uppe i att strukturera året för att hinna med att uppnå våra nyårsmål. Vare sig det redan är en del av dina mål eller inte så är ett utrensat hem en bra förutsättning för ett strukturerat år. 

För att underlätta för dig som följer oss har vi sammanfattat alla de bästa tipsen för att rensa ut hemma, utan att det ska kännas för jobbigt eller tråkigt. 

Avgränsa din utrensning! Tanken av att rensa ut ett helt hem kan kännas överväldigande. Det är därför bra att börja med en avgränsning. Vilket utrymme är prioriterat just nu? Påbörja det och avsluta det innan du går på nästa. 

Struktur. Bor du kanske väldigt stort eller har flera utrymmen, som vind och källare, att rensa ut kan det i samband med avgränsningen vara bra att göra en struktur. Kan det vara en idé att göra ett utrymme i månaden? Ska du sortera det som rensats ut allt eftersom och sälja/slänga eller har du plats att spara det på ett ställe?

De fyra S:en. Även om du inte har användning av någonting längre innebär det inte att någon annan inte heller har det. Utgå därför från de fyra S:en när du rensar hemma: spara, skänk, sälj eller släng. 

"Kassera allt som inte väcker glädje."

Marie Kondo, den världskände organisationskonsulten.

Var sak har sin plats. Se till att det du behåller i utrensningen får en bra plats där den inte ligger och "skräpar". Finns det inte plats för den får du kanske sortera ut något annat för att göra plats. 

Sätt klockan! Ibland kan det krävas mer än att bara avgränsa utrensningen till utrymmen. Om motivationen tryter eller du är seg i starten är ett tidtagarur ett bra alternativ. Bestäm en viss tid som du ska rensa ut och jobba i intervaller med välförtjänta pauser emellanåt. 

Involvera familjen. Bor ni flera hemma? Ju fler som hjälps åt desto bättre. Kanske kan inte barnen rensa ut kontoret utan att några viktiga papper riskerar att försvinna men sitt egna rum kan vara en bra början. 

Kontinuerlig rensning. För att undvika en väldigt stor insats varje gång det behöver rensas är den kontinuerliga rensningen bra. Varje gång det kommer in ett nytt klädesplagg i garderoben - sälj ett annat. Då blir rensningen mer proaktiv och långsiktig.