Hoppa till sidinnehåll
Mäklare Samtal (1)

2023-11-29

Så påverkas bostadsmarknaden av räntebeskedet

Efter ett år med kraftiga räntehöjningar lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på 4,0 procent i november. Räntan har tidigare höjts åtta gånger i följd, från 0 procent i början av maj förra året. Beslutet grundar sig i att konsumentpriserna ökat i en långsammare takt och att företagen inte planerar att höja priserna i samma utsträckning. Arbetsmarknaden har också försvagats något under det senaste kvartalet.

Hur länge kommer räntan ligga kvar på denna nivå? 

Riksbankens nuvarande prognos är att räntan ligger kvar på samma nivå under en tid framöver men mycket är fortfarande osäkert. Hur räntan utvecklas beror till stor del på inflationen, konjunkturen och hur övriga centralbanker agerar. Många bedömare tror att en första räntesänkning kan komma under vår och sommar nästa år.

Vad innebär beskedet för bostadsmarknaden? 

Att räntan lämnats oförändrad innebär ökad trygghet för den som ska köpa eller sälja bostad eftersom det nu blir lättare att göra en mer säker budget och komma överens om ett pris som båda parter kan känna sig nöjda med. Under våren 2024 förväntar vi oss därför att allt fler bostadsaffärer kommer att genomföras.

Vad innebär detta för bostadspriserna? 

Efter kraftiga prisfall under förra året har bostadspriserna nu stabiliserats och framöver räknar vi med att allt fler visar intresse för att byta bostad. Även om många hushåll har en fortsatt hårt pressad privatekonomi är vår prognos att priserna ligger på kvar på ungefär samma nivå som nu i takt med att osäkerheten avtar kring räntor, inflation och elpriser.

Tre bra skäl att köpa bostad just nu:

Utbudet. Antalet bostäder till salu är historiskt högt och för köparna finns mycket att välja på.

Priserna. Att räntehöjningarna avtagit innebär att bostadspriserna troligtvis inte kommer att sjunka så mycket mer.

Privatekonomin. Även om boendekostnaderna ökat blir det för de flesta nu lättare att planera sitt bostadsköp eftersom osäkerheten minskat kring inflation, räntor och elpriser.

Öppen Dörr

Testa hur energieffektiv din bostad är

Energikalkylatorn är en digital och automatiserad rådgivningstjänst, som ger förslag på hur du kan sänka elkostnaderna i hemmet och samtidigt minska bostadens klimatavtryck.

Du når tjänsten genom att logga in eller skapa konto på Mina sidor.

Mer om Energikalkylatorn Ikon pil åt höger

Fem tips till dig som ska byta bostad i vinter: 

  • Se över din boendeekonomi. Se till att ha ett lånelöfte klart innan du börjar gå på visning. Gör en budget och ta höjd för hur din livssituation skulle påverkas av förändrade arbetsförhållanden och eventuella räntehöjningar.
  • Köp och sälj vid samma tid. Genom att sälja och köpa under samma marknadsförhållanden har upp- eller nedgångar i prisnivån mindre betydelse.
  • Sälj först. Om du känner dig osäker – sälj din egen bostad först. Då vet du vilket utgångsläge du har inför det egna bostadsköpet, och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.
  • Anmäl intresse. Hör av dig till mäklaren och visa ditt intresse. Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor, vilket gör att du kan hinna kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden.
  • Läs på. Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på ungefär vad ditt bostadsbyte kommer att kosta.