Hoppa till sidinnehåll
Ima203595

2022-06-21

Sju tips till dig som vill köpa en hållbar bostad

Många svenskar vill leva mer hållbart och göra hållbara val i samband med sitt bostadsköp. Men få vet hur. Den här artikeln är en del av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings satsning på att uppmuntra fler till att välja ett mer klimatvänligt boende och minska energiförbrukningen i hemmet. Här är våra sju bästa tips för dig som önskar köpa en hållbar bostad:

1. Värmekällan är A och O

Ungefär 80 procent av elräkningen för en villa går till uppvärmningen av huset och varmvattnet. För de flesta villaägare är en värmepump ett bra alternativ. Det kan nämligen minska ditt behov av el till uppvärmning med mer än 50 procent, vilket också är kostnadseffektivt. Kom ihåg att be din mäklare om energideklarationen, där finns information om bostadens energiklass och hur du kan energieffektivisera den ytterligare.

2. Välj vattenburen golvvärme

Köper du en lägenhet kan du inte alltid välja eller styra bostadshusets värmekälla. Men det kan finnas värmekällor i lägenheten som påverkar energiförbrukningen och därmed ditt klimatavtryck. Vattenburen golvvärme är ett mer energisnålt alternativ än elburen golvvärme.

3. Stoppa energitjuven – täta till så värmen inte smiter

Slitna lister läcker en hel del värme, och är därför en viktig energibov att hålla koll på. Se över listerna runt fönster, dörrar, väggar och golv när du ska köpa bostad. Har de förlorat sin spänst eller är på väg att lossna är det dags att byta ut dem. Kom ihåg: ju mindre värme som släpps ut, desto mer värmekostnader sparar du!

MA76302

4. Minska värmekostnaderna med rätt bostadsläge

En välplacerad bostad ökar din trivsel i hemmet, men kan även påverka dina elkostnader. Många vill gärna ha en bostad i söderläge för att kunna njuta av fler soltimmar på altanen eller balkongen. Andra vill ha svala sovrum med norrläge. Om du vill spara på elräkningen rekommenderar vi att du köper en bostad i söderläge. Genom att ta vara på den naturliga solvärmen kan du sänka dina värmekostnader med upp till 15 procent. Visste du att du även kan sänka din energianvändning genom att köpa en bostad på en vindskyddad plats?

5. Energiinvestera mera

Gamla vitvaror drar i regel mer energi än nya, och att byta ut den gamla kylen och frysen kan sänka dina elkostnader avsevärt. Samtidigt är nytillverkning av vitvaror kostsamt för miljön. Därför rekommenderar vi att du använder dina vitvaror så länge de fungerar, och att du investerar i energieffektiva alternativ när det är dags att byta ut dem. Energisnåla vitvaror kan vara dyrare, men är en bra investering för klimatet som betalar sig i längden.

6. Spara vatten – och pengar

Inför ett bostadsköp är det bra att undersöka om bostaden har snålspolande kranar och armaturer. Med rätt blandare och toalett kan du minska din varmvattenanvändning, ibland med upp till 50 procent. Det sparar på såväl miljön som plånboken utan att komforten påverkas. Se även till att varmvattenberedaren är välisolerad för att minimera värmeförlusterna.

7. Satsa på solen

Vill du minska ditt klimatavtryck rejält kan du köpa ett hus med solcellsanläggning. Fördelarna med solenergi är många, både för kontot och klimatet. Saknar bostaden solcellsanläggning kan det ändå vara värt investeringen i längden. Med solel kan du nämligen halvera din elräkning och höja värdet på bostaden, samtidigt som du ökar andelen förnybar energi i ditt närområde. En win-win-win helt enkelt!

Hållbart boende

Att leva hållbart är att göra miljömedvetna val i vardagens små och stora beslut. Ett av de viktigaste besluten är valet av bostad och där kan vi också göra störst skillnad för att minska vårt egna klimatavtryck. Idag är miljöfrågan på tapeten för många svenskar. Hela två av tre vill bo i en hållbar bostad. Samtidigt upplever varannan person att de inte riktigt vet vad en miljömässigt hållbar bostad är.

Genom att göra hållbara val vid ditt nästa bostadsköp kan du bidra till ett bättre klimat – samtidigt som du sänker dina kostnader!