Hoppa till sidinnehåll
Ulrika5

2022-07-06

Ulrika Andåkers loppisfynd

Loppisarnas högsäsong är här och loppisfantasten Ulrika Andåker tipsar om sånt som hon tycker är bra loppisfynd. Det finns inga rätt och fel med loppis och second hand. Hela poängen är att köpen du gör är tidlösa. Prylarna har använts förut av någon annan och nu tar du över och finner nytt bruk. En mjölkkanna från 1800-talet har mist sin funktion och blir därför blomvas. En bänk har en gräslig nyans men med ny färg blir den din trädgårds pärla. Men det kan vara svårt att fokusera i butiker som säljer allt mellan himmel och jord, så här kommer några tips som inspiration. 

Ulrika1

Dukar med skönhetsfel  

Måste allt vara helt? Nej, de allra bästa fynden rent prismässigt gör du om du köper en textil som fått en liten fläck eller ett hål. Och den snabbaste lösningen? Ställ en tallrik på hålet när du dukar. Eller en med aningen mer arbetsinsats men väldigt tillfredsställande – använd duken med skönhetsfläck och sy servetter eller tallriksunderlägg istället.  

Ulrika4

Keramik

Jo, visst blir man extatisk när man trillar över en signerad vas som visar sig vara värd multum. Men titta också efter det som signerats av tja..ingen särskild. Sånt som Stina eller Hans gjort på drejningskurs på 80-talet, eller som någon köpt med hem från en liten krukverkstad i Portugal. Det finns galet mycket vacker keramik på loppisarna! Och det som är gjort av ingen särskilt har dessutom ett väldigt lågt pris. Ett tips är att köpa fina krukor att ha i köket för att ha slevar och stekspadar i, eller pysselsaker som penslar eller pennor. 

Ulrika3

Udda porslin

Behöver du fylla på till sommarstugan eller dotterns studentrum? Skippa turen till det stora möbelvaruhuset och köp istället porslinet på second hand. Kvalitén är helt överlägsen! Ofta kan du hitta serviser som endast använts till fint i årtionden innan dig, och därför inte har en skråma. Ett tips om du gillar mönster är att blanda från olika tillverkare men låta porslinet ha en röd tråd. Det blir fint när du har kalas. Det kan vara blommigt, motiv med fåglar eller att allt går i samma färgskala. 

Ulrika6

Bestick

Till nästan inga pengar alls kan du hitta en uppsjö av bestick på loppis. Orkar du putsa ibland satsar du på vackra i nysilver. Det höjer verkligen en festlig dukning. Eller så satsar du på motsatsen – små nätta bestick i rostfritt stål från 60-talet. Så bekväma att äta med, testa i butiken! Känn på tyngden på kniven och gaffeln. 

Ulrika2

Korgar

Här är något som alltid är värt att spana efter! Dels de mellanstora som självklart är perfekta till svampplockningen. Dels de riktigt stora som kan fyllas med tvätten eller veden. Men jag vill också slå ett slag för mindre korgar som kan bli sommarens bästa handväska. Praktiskt såklart för matsäcken – men också nonchalant snyggt och charmigt. Måste också nämna ett användningsområde till för korgar, och det är att ha dem som ytterkruka till sommarblommorna. 

Glöm inte att ta med dina egna prylar du inte använder längre och skänk dem till loppisar du besöker!