Hoppa till sidinnehåll
IMG 9126 (3).

2022-08-27

Ska man värdera sitt hem? – Martina Robbertte

Martina Robbertte jobbar som digital kreatör och driver kontot @wiolasvackra på Instagram. I denna artikel berättar hon mer om sitt hem och vad hon ser för fördelar med vår tjänst Värdera bostad.

Tullinge4 187

Vad är ett hem för dig?

Ett hem är för mig en plats där jag kan finna ro och känna mig lugn. I detta spelar planlösning och inredningen en stor roll. Ett hem är för mig något som speglar min personlighet. En öppen planlösning och vackra detaljer i hemmet så som fina lister och dörrfoder förhöjer min känsla av att känna mig hemma. Jag gillar gedigna träslag, milda färger och sekelskiftesstil. Tänk lite Madicken, där trivs jag. Jag tänker andra hand i första hand, ett skåp får gärna ha minst 100 år på nacken.

Hur gick det till när du köpte denna bostad?

Innan vi köpte vår villa så bodde vi i en lägenhet med två rum och kök. I takt med att familjen växte, vår son föddes, så växte även drömmen om en villa och en trädgård. Vi kontaktade då vår lokala mäklare för värdering av vår lägenhet. Genom värderingen fick vi en indikation på lägenhetens värde och i förlängningen vilket som kunde vara vårt högsta bud i en budgivning om vårt drömhus.

Har ni renoverat något och varför? 

När vi tillslut fann vårt drömhus såg det kanske inte riktigt ut som det vi drömde om men vi såg potentialen. Utifrån den potential vi såg har vi renoverat hela undervåningen. Köket "blåste vi ut" samma dag som vi flyttade in. Vi gjorde om köket från grunden. Vi sågade upp de valvformade ingångarna och breddade dem för en ännu mer öppen känsla. Jag älskar nämligen när dagsljuset kan vandra från rum till rum.

Vidare renoverade vi bort all strukturtapet och bytte ut golvlister, fönsterlister och foder till almogeprofil. Den gulnade lite "klumpiga" trappen, som leder upp till övervåningen, fick ny färg, nytt räcke i sekelskiftesstil och blev av med sina filtade trappsteg. All renovering med före och efterbilder kan ni se hos mig på @wiolasvackra.

Vi bytte även ut kakelugnen pga att den var ineffektiv på att ge värme och därmed inte var bra för varken miljön eller plånboken. Vi investerade istället i en miljömärkt, värmeeffektiv täljstenskamin.

Huset utsida har fått sig en ny mildare kulör och så har vi byggt en glasveranda som på sommaren fylls med pelargoner och kaffesurplande i vacker kopp. Att ens hem speglar ens personlighet stämmer inte i alla åldrar och inte i alla situationer i livet, eller så är det så. I perioder av stress så blir hemmet mindre ompysslat.

Hur länge tror du att du kommer bo här och varför?

Det är svårt att sia om hur länge vi kommer att bo kvar här. Vi älskar huset och tomten. Närheten till sjö, skog, pendeltåg (20 minuter till Stockholm city) och närheten till barnens skola. I många år framöver kommer detta boende att passa oss perfekt. Men vad vet jag vad som händer om vi förälskar oss i en gammal herrgård eller i ett gammalt torp.

Vilka fördelar ser du med tjänsten Värdera bostad?

I samband med detta samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling valde jag att bjuda hem en av våra lokala mäklare, Jesse Odesho. Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag då vi gick igenom huset, han gav sin värdeindikation på huset och gav tips på vad vi kunde renovera för att öka värdet på vår bostad. Han tipsade då om att renovera tvättstugan, göra den mer "modern" och gärna med kakel och klinkers. Han tipsade även om att göra en besiktning på vad taket är i för skick, beroende på skick så ökar det värdet med ett "nyrenoverat"/nylagt tak.

Jag frågade mäklare Jesse vad han har lärt sig av hans resa som mäklare när det kommer till värdering av bostäder och han svarade så fint. Han sa att han tänker på att aldrig ge "glädjevärderingar" utan att en bostadsvärdering påverkar folks liv i längden – "man vill inte att en kund ska förköpa sig."

I år har vi bott 10 år i vårt hus och Jesse värderar att värdet har gått upp 48 % från det att vi köpte huset år 2012. Detta pga de renoveringar vi har gjort samt hur marknaden i området ser ut idag. Jag ser stora fördelar med tjänsten Värdera bostad. Beroende på i vilket skede man är i livet så är det en trygghet att veta vad bostaden man bor i är värd. Är värdet i området på väg uppåt eller nedåt? Vad kan jag göra för att höja värdet på min bostad?

20220516 074458.

Vad är viktigt för dig när det kommer till bostad?

Det allra viktigaste för mig när jag köpt bostäder genom livet är: läget och yta. När jag köpte lägenhet spelade skick en större roll än när vi köpte vår villa. I villan ville vi gärna renovera för att skapa vår egen stil.

Har du lärt dig något av din resa när det kommer till värdering av bostad?

Min erfarenhet är att de värderingar som mäklare gett mig genom åren har stämt överens med verkligheten. Det gör mig så glad det mäklare Jesse sa om vikten av att inte "locka kunder" med glädjevärdering. Det stämmer överens med den verklighet som jag stött på genom värdering.

"En bostadsvärdering är ovärderlig.
En bostadsvärdering kan tillåta oss att drömma."