Hoppa till sidinnehåll
Image00001

2022-12-01

Ulrika Andåkers Jul

Vare sig du gillar en gammaldags jul med julrött och tomtar eller föredrar mer avskalad stil så kan du finna allt second hand. Ulrika Andåker gillar det riktigt pyntiga och gammaldags. Här inspirerar hon oss med sina loppisfynd till jul.

Image00003

Handbroderad dukar

För det första vill jag slå ett slag för de vackra handbroderad dukarna! Om du har en - använd den! Låt den inte ligga i linneskåpet för att du är rädd om den. Och har du ingen? Lägg några tior på att köpa en helt unik handgjord duk på loppis som tagit någon kvinna för länge sedan 30 timmar att brodera(!). Duken ger sådan ombonad känsla! Är den för liten för dagens moderna stora bord? Lägg då en vit linneduk under som täcker hela bordet.

Skapa eget julpynt

Det allra roligaste till jul är att skapa pynt själv. Exempelvis en julstjärna gjord av en matkasse i papper. Du hittar inspirerande klipp på Instagram och Youtube. Varför inte pyssla ihop servettringar av gamla gardinringar som pyntas med vackra band. Här på fotot ser du hur mina blev. Och vill du inte pyssla själv - se dig omkring på second hand efter andras pyssel. Du kan finna vackra ljusstakar - några av mina favoriter är de vackra gamla kulljusstakarna och granarna i trä. Så fina hantverk! Fina både med ljus i och utan.

Tomtar eller inte?

Tomtar är en vattendelare. Jag tycker verkligen om dem! Men framför allt gamla tomtar. Och det finns så oerhört mycket tomtar på loppis att det aldrig behöver tillverkas en ny. Tycker man om tomtar någorlunda och trivs med en mer avskalad jul – gruppera tomtarna på finskåpet och låt dem bilda en tomteparad och håll resten av huset tomtefritt.

Inget tillför väl lika mycket till julmyset som det gröna?

En stor vas med granris i all sin enkelhet. Hyacinter som doftar. Jag älskar att dekorera med mossa kring julblommorna. Jag sprayar vatten på mossan då och då, så att den ska fortsätta att ge den härliga doften av skog. 

Och självfallet granen! Vår blir fylld med loppade och ärvda pynt. Och så en del saker barnen gjort i skolan. Och självklart några små tomtar. Jag minns så tydligt i barndomen hur magiskt det var att leka med tomtarna som ”bodde” i granen och självklart vill jag ge mina egna barn möjligheten till lek med pyntet.

Image00012

Ulrikas fem tips på fina loppisfynd till jul

🎄 Allt i halm
🎄 Gamla soppterriner och grytor kan bli fina att ha julgrupper i
🎄 Juldukar med hemsydda broderier
🎄 Vackra spetsar och band blir fina presentsnören
🎄 Kulljusstakar