Före bostadsköp

En stor del av ditt bostadsköp består av förberedelser och research. Hur stort vill du bo? Var vill du bo? Vad säger banken? Det är viktigt att hålla koll, studera fakta och sedan börja jämföra. För rätt vad det är så är det din tur att slå till och då måste du kunna ta snabba beslut.

Steg 1 - Undersök området

Visst kan bostadsmarknaden vara knepig, men med en mäklares hjälp kan du sitta tryggt i båten.

Mäklaren hjälper dig få koll på nuvarande marknadssituation och prisstatistik i området du intresserar dig för. Dessutom presenteras detaljerad områdesfakta i våra bostadsbeskrivningar.

Vill du få ytterligare en känsla för området är det bra att promenera i kvarteren och att prata med folk som redan bor där. Hur ser kommunikationerna ut? Finns skola, affär, förskola och gym i närheten?

Värdera din bostad kostnadsfritt*

Vi erbjuder dig en kostnadsfri uppskattning av dagsvärdet på din bostad så att du kan hålla stenkoll på marknaden.

Steg 2 - Bolån

Området är rekat – här vill jag bo! Då är det dags att tänka på bolån.

Diskutera med din bankman kring din ekonomiska situation och bestäm en ekonomisk smärtgräns du ska stanna vid. Tänk också på att räkna med marginaler genom att lägga på ett par procent på dagsräntan för att se om du klarar eventuella höjningar. Rådgör med din bankman helt enkelt så du tryggat bolånet innan du börjar buda.

Steg 3 - Gå på visning

När du kommer till en visning har mäklaren sett till att det är ordentligt skyltat och lätt för dig att hitta rätt. Mäklaren finns också på plats och kan svara på frågor. Kan din fråga inte besvaras direkt på plats återkommer mäklaren så fort som möjligt med svaret.

På visningen får du en väl underbyggd dokumentation som beskriver bostaden ur ett ekonomiskt, tekniskt och praktiskt perspektiv. Här finns också bilder som stöd för minnet.

 

Tider och adresser för visningar hittar du antingen i bostadsannonserna, här på hemsidan (tryck på knappen Hitta bostad) eller genom att kontakta mäklaren. Oftast kan du boka en egen visning om ingen av de fasta tiderna passar. Vissa bostäder visas faktiskt endast efter överenskommelse.

Tänk på att visningen är ett bra tillfälle för ett första intryck och ofta infinner sig en känsla för om bostaden är rätt direkt. Är den rätt för dig antecknar mäklaren dina uppgifter, så att han eller hon kan hålla dig uppdaterad om vad som händer.

Steg 4 - Läs energideklarationen

En viktig sak att upplysa sig om när man är på väg att köpa en bostad är bostadens energiprestanda. Energiprestanda är ett mått på hur mycket energi byggnaden kräver och ger en fingervisning om vilka löpande kostnader du kan förvänta dig.

Energiprestandan och mycket annat framgår av en så kallad energideklaration, ett dokument säljaren är skyldig att tillhandahålla. Energideklarationen ska vara upprättad av en oberoende, certifierad energiexpert. Om det inte finns någon energideklaration för bostaden och du går vidare med affären, har du rätt att kräva att deklarationen blir gjord. Fråga den förmedlande mäklaren efter energideklarationen

Steg 5 - Gör en boendekalkyl

Vi hjälper dig att göra en kalkyl över ditt boende. Ska din bostadsaffär kännas trygg är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som el, renhållning, garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart och pantbrev. 

Avgifter att räkna med vid villaköp

- Kommunal avgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet. Max 8 049 kronor. Om 0,75 procent av 2019 års taxeringsvärde på bostadsbyggnaden och tillhörande tomtmark ger dig en lägre avgift, ska du betala det istället.

- Fastighetsavgiften är en årlig kostnad 

- Lagfart på 1,5 procent av köpeskillingen (lagfarten är en engångskostnad)

- Pantbrev på 2 procent av det belopp som tas ut. En expeditionsavgift tillkommer med 375 kronor

- Vatten, el, renhållning, försäkring, sotning, eventuell samfällighetsavgift

- Renoveringar och reparationer