Under bostadsköp

När du ska köpa bostad vill du självklart att det ska kännas tryggt. Besiktning, budgivning och köpekontrakt är alla viktiga bitar som måste skötas på ett korrekt och säkert sätt. Vi har därför samlat allt du behöver veta nedan. Köper du bostad genom oss kan vi alltid garantera dig säkra rutiner och en trygg bostadsaffär.

Steg 1 - Undersökningsplikt

Som köpare har du undersökningsplikt när du köper ett hus. Det innebär att du måste besiktiga huset för att få reda på vilka eventuella fel och brister som är möjliga att upptäcka. Därför ligger det i ditt eget intresse att noggrant undersöka fastigheten som du vill köpa. Eventuella fel och brister som upptäcks vid besiktningen kan ge avdrag på priset. De kan också bli åtgärdade av säljaren. Det viktiga är att det finns papper på alla kända problem.

Vi hjälper dig att få kontakt med kunniga besiktningsmän där du bor. Lär dig mer om köparens och säljarens ansvar.

Köparinformation säljansvarsförsäkring 

Fel i fastigheten som du inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar betecknas som dolda fel. Dessa fel skall ha funnits vid köptillfället.

Säljaren kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen och du kan därmed ställa ett ersättningskrav mot säljaren under denna period. Det är därför vanligt att säljaren tecknar ansvarsförsäkringen Säljansvar Plus

Om säljaren har tecknat en försäkring hos oss är objektet tydligt märkt med LD+. Lär dig mer om försäkringen under Länsdeklarerat Plus

Värdera din bostad kostnadsfritt*

Vi erbjuder dig en kostnadsfri uppskattning av dagsvärdet på din bostad så att du kan hålla stenkoll på marknaden.

Steg 2 - Säker budgivning

Budgivning innebär att en eller flera som vill köpa lägger bud och kanske bjuder över varandra, tills en av dem blir överens med säljaren om ett pris.

För dig som är i köptagen är förtroendet för processen som allra viktigast i det här skedet av bostadsaffären. Därför har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling noggrant utarbetade genomlysta rutiner som gör att du kan lägga bud med full trygghet. Med oss kan du alltid lita på att budgivningen går rätt till.

Lär dig mer om säker budgivning

Steg 3 - Skriva köpekontrakt

Det är säljaren som bestämmer när han eller hon ska sälja, på vilka villkor och till vilket pris. Mäklaren är viktig som stöd och rådgivare hela vägen, fram till dess att alla parter är överens om pris, villkor och överlåtelsedatum.

Sedan upprättas ett köpekontrakt enligt lagens alla föreskrifter. Är du osäker över vad som skall ingå är det bra att du ställer frågor. Mäklaren informerar även alla parter om innebörden i alla paragraferna.

När köpekontraktet skrivs betalar du som köpare handpenningen (i regel 10% av köpeskillingen). Full betalning sker på tillträdesdagen.