Efter försäljning

När bostaden är såld är det dags för slutfasen. Då ska du planera flytten, packa och städa ordentligt. När tillträdesdagen kommer är vi med i mötet med köparen och sedan finns vi till hands och hjälper dig när det är dags att deklarera. Vi har dessutom gjort en checklista till dig så att det blir lite enklare.

Äntligen tillträde!

Nu har du tömt din gamla bostad, städat, flyttat alla abonnemang och ändrat din folkbokföringsadress, läst av elmätaren och kanske sagt ett sista adjö till din kära gamla bostad.

Du träffar köparen på er överenskomna tillträdesdag – ofta äger mötet rum hos din mäklare – för att underteckna handlingar, få bostaden slutbetald och lämna över nycklar. Andra handlingar som kan lämnas över är energideklaration, bruksanvisningar, eventuella ritningar och dylikt.

 

Märk gärna vilken nyckel som går till vad – port, vindsförråd, tvättstuga och så vidare. Det är en uppskattad gest som underlättar.

Köparen kommer betala dig återstoden av köpeskillingen och om du har lån på din gamla bostad blir de lösta. Mäklaren har kontakt med din bank vid det här laget och tar hand om allt.

När allt är klart har bostaden bytt ägare och vi gratulerar dig till en riktigt bra affär!

Hjälp att deklarera bostadsförsäljningen

När du lämnat över nycklarna, fått pengarna och flyttat in i din nya bostad är du mentalt redo att glömma hela affären och se framåt. Men en viktig detalj återstår – att deklarera försäljningen. Det ska du göra året efter att du sålde bostaden. Om du säljer bostad 2017 ska du alltså redovisa affären i deklarationen 2018.

Om du gjorde en vinst redovisar du den som inkomst av kapital, och om du gjorde en förlust kan du göra avdrag för den. Beräkningen är olika beroende på om du sålt villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt. Om du köper en ny bostad finns möjligheter att skjuta upp en del av vinstskatten. Låter det krångligt? Det är det inte – för vi hjälper dig hela vägen, och vi vet vad som gäller med reavinstskatt vid försäljning av bostad och allt det andra. Deklarationshjälpen ingår när du anlitar oss för din bostadsaffär.

Checklista flyttstäd

Inför utflyttningen är det mycket att tänka på. Det enklaste är ju så klart att städa efter det att alla saker är utflyttade, men det är inte alltid möjligt. Planera därför flytten och bostadsbytet i god tid.

Ladda ner checklista för flyttstäd