Före försäljning

Till att börja med behöver du göra en värdering, välja mäklare och göra en besiktning. Tänk på att ju mer fakta och mjuka värden du kan få fram desto bättre. Köparna är oftast pålästa och vana vid att granska, jämföra och gå på visningar. Därmed blir första intrycket väldigt viktigt och homestyling kan göra stor skillnad.

Steg 1 - Gör en kostnadsfri värdering

Det är viktigt att veta hur marknaden ser ut och vad din bostad är värd innan du ska sälja. Detta ger dig en bild av vad du kan förvänta dig och om det faktiskt är rätt läge att sälja. Kontakta en mäklare som är expert på just DITT område. Fyll i formuläret nedan så kan vi snart sätta igång med din försäljning.

Steg 2 - Förmedlingsuppdrag

Om du bestämmer dig för att anlita oss för att sälja din bostad, skriver vi ett så kallat förmedlingsuppdrag (det gäller alla mäklarföretag). Som fastighetsmäklare måste vi ha ett förmedlingsuppdrag påskrivet av både dig och oss innan vi får börja arbeta med din bostad.

Förmedlingsuppdraget är ett kontrakt som innehåller alla detaljer om uppdraget du anlitar oss att utföra, exempelvis lägsta köpeskilling du accepterar, vårt arvode och hur lång tid vi har på oss att sälja bostaden.

Värdera din bostad kostnadsfritt*

Vi erbjuder dig en kostnadsfri uppskattning av dagsvärdet på din bostad så att du kan hålla stenkoll på marknaden.

Steg 3 - Förbered marknadsföringen

Nu är det dags att marknadsföra din bostad och boka fotografering. När fotograferingen görs förbereder mäklaren en broschyr om din bostad. Den innehåller professionella bilder, en beskrivning av bostaden som mäklaren skriver (och du godkänner), hårda fakta såsom uppgifter om avgift, driftskostnad och tekniska data om bostaden. 

Mäklaren kommer att ställa frågor om bostaden till dig och troligen be dig att fylla i ett frågeformulär. Kom ihåg att även om mäklaren har mycket god lokalkännedom och expertis om marknaden, så finns det ingen som vet så mycket om din bostad som du. Dela med dig av din kunskap och ge mäklaren mycket information att jobba med.

Steg 4 - Besiktning

Om din bostad är en villa, ett radhus eller fritidshus, kan du låta göra en besiktning redan innan huset läggs ut till försäljning. Det innebär en oberoende besiktning som dokumenteras i ett protokoll som presumtiva köpare kan ta del av.

En sådan besiktning innebär en extra trygghet både för dig och köparen och kan ge din bostad en extra skjuts i marknadsföringen. Vi har därför tagit fram tjänsten Länsdeklarerat Plus som innehåller både besiktning och försäkring mot dolda fel. I tio års tid. Allt för att du ska känna dig 100% trygg.

 Länsdeklarerat Plus

Steg 5 - Energideklaration

När du säljer din bostad är du skyldig att tillhandahålla en energideklaration. Den redovisar byggnadens energiprestanda, en viktig upplysning för presumtiva köpare.

Om det inte finns någon energideklaration, ska du se till att den blir gjord.

Om du säljer en bostadsrätt ska du vända dig till föreningen, som då ska ta fram en energideklaration som gäller hela byggnaden och inte bara din lägenhet.

Märk väl att det är du som säljare som ska förmedla energideklarationen till köparen. Fråga din mäklare, som kan hjälpa dig med allt du behöver.

Energideklarationen

Steg 6 - Inför fotografering och visning

Det här med homestyling, är det viktigt? Ja! Du måste inte anlita särskilda inredningskonsulter som kommer och målar om, lägger nytt golv och byter ut möblemanget. Men det betyder mycket att presentera din bostad på bästa sätt både på bild och på visning.

Det första intrycket kommer aldrig tillbaka, så se till att eventuella köpare får en positiv inställning redan när de kommer. Tänk så här: det är inte ditt eget hem du visar upp, utan presumtiva köpares framtida hem.

Både mäklare och fotograf kan ge dig värdefulla råd och riktlinjer. Ladda gärna ner vår praktiska checklista. Den har många bra tips inför fotografering och visning.

Checklista